Matchmaking: Find sammen med andre arrangører og skab fælles events med mere kant. Signalerne fra Folkemøde-sekretariatet er tydelige frem mod næste politiske festival på Bornholm: Der er alt for mange ens arrangementer; gæsterne bliver ikke bare forvirrede men også småfrustrerede; kun få kan efterhånden overskue det enorme program.

Fem råd til matchmaking

Spørgsmålet er, hvordan en arrangør i praksis finder legekammerater, der vil være med til at arrangere fælles debatter. Her er vores vejledning til matchmaking:

  • Identificer indledningsvist et givent samfundstema og skab et overblik over de interessenter, som er berørt af problemstillingen.
  • Metoden er effektiv ikke kun i folkemøde-sammenhæng: Det duer sjældent at arbejde solo. Mange af interessenterne sidder med en flig af problemet; ingen kan løse det alene.
  • Tænk altid overraskende samarbejdspartnere ind fra et andet hjørne af problemstillingen end de sædvanlige partnere
  • Samarbejdsideerne speedudvikles på en indledende workshop sammen med andre samfundsaktører med henblik på at arbejde kreativt i idefasen
  • Selv en tilfældigt sammensat gruppe kan hurtigt udvikle skitser til mulige samarbejdsprojekter.

Eksempel på matchmaking

I forbindelse med et orienteringsmøde om Folkemødet 2018 deltog vi i en sundheds-speed-workshop. Gruppen var tilfældigt sammensat. Sammen skulle vi på et kvarter opfinde en event, alle omkring bordet kunne spejle sig i. Det gjaldt blandt andre folkemødearrangører fra et par patientforeninger og en repræsentant fra Sex & Samfund, alle ude af deres sædvanlige comfortzone.

Den indlysende udfordring var at finde et samfundstema, der gav mening og relevans for alle: Valget faldt hurtigt på seksuelle tabuer, myter og mindreværdskomplekser. Hvad sker der med sexlivet, når man eksempelvis er diabetes-patient eller har psoriasis i udbrud på intime steder?

Sex og sygdom er en udfordring, der berører mange – ikke blot den sygdomsramte, men også partneren. Der kan ind imellem være langt til soveværelset og dynehyggen. Det var der interessant nok ekspertviden om bordet rundt, men fra hvert sit virkelighedshjørne.

Lennon og Yokos seng på Folkemødet?

matvhmaking

En anderledes event: Kunne en ”sygdom og sex-debat” foregå på en stor og iøjnefaldende seng a la kærlighedsparret John Lennon og Yoko Onos “bed in” i 1969?

Næste udfordring var på en kreativ og overskudsagtig måde at forme en event, der ikke bare ligner alle andre.

Folkemøde-sekretariatet opfordrer – som også HEGELUND & MOSE har gjort det år efter år – til, at arrangører tænker i andre formater end den sædvanlige opstilling med kloge og ikke mindst ofte enige eksperter stående i et panel.

Løsningen på workshoppen ligger lige for: Lad en ”sygdom og sex-debat” foregå på en stor og iøjnefaldende seng a la kærlighedsparret John Lennon og Yoko Ono, der i 1969 pyjamasklædte og liggende under dynerne inviterede offentligheden ind til deres seng med skiltet ”bed peace” som baggrund.

Hvem ved? Måske kommer vi til at se sådan en event i Det Politiske Skagen i juni 2018.

Yderligere info

Læs, hvad vi kan tilbyde i forbindelse med Folkemødet.