Det er længe siden, der er blevet festet så meget igennem som på Folkemødet 2022. Ukraines ambassadør i Danmark må have været forbløffet over al den sorgløshed under høj sol, der mødte ham, da han en anelse betuttet gik rundt i menneskemylderet efter at have givet en update på den alvorlige situation i Ukraine.
På ledelsesscenen havde han over for en lille flok tilhørere – teltet var kun en tredjedel fyldt – måtte konkurrere med støjen fra andre events. Sådan er det: Folkemødet er på godt og ondt en evig falbyden, hvor højttalerstøj blander sig med glade stemmer fra forbipasserende.
Alligevel var det tankevækkende at sidde og lytte til den dygtige og velformulerede ambassadør Mykhailo Vydoinyk, der måtte skjule en grimasse, da han blev spurgt, om han også kunne forestille sig et lignende folkemøde i Ukraine. ”Jo, jo. Engang”, svarede han høfligt.
Krigstræthed allerede?
Måske var det forholdsvis lave fremmøde til Ukraine-updaten udtryk for det, iagttagere kalder en begyndende krigstræthed i Europa generelt og i Danmark i særdeleshed – og dermed en manglende støtte til den kamp, Ukraines soldater kæmper, time for time?
Danskere er måske mestendels til det sorgløse, og efter at coronaen sendte folkemødet sidste år på kraftig slankekur, var det som om, at der var en opsparet sult efter bare at feste igennem. Det behov havde ikke mindst arrangørerne bag Tech-standen fanget: Toppolitikere med landets sundhedsminister i spidsen legede muntre DJs, så dampen stod ud af det hoppende telt.
Systemets playlister
Fornuftigvis havde Sundhedsministeriets nok yngste embedsmænd med flair for et for Folkemødet rekordstort ungt vælgerpublikum ikke nøjedes med at være leveringsdygtige i lange playlister til ministeren. I forbindelse med vores traditionsrige ”Morgenmøde med Sir Humphrey” kunne departementschef Svend Særkjær meddele, at Sundhedsministeriet i ugen efter Folkemødet ville være klar med en ny national coronastrategi. En ottepunkts plan. Rettidig omhu og godt nyt for de bekymrede i lyset af, at der også kommer en alvorstid efter festerne?
Operasangeren og sundhedsdirektøren
Apropos et efterår, hvor coronaen måske tager fat igen: Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, havde på folkemødet taget sig en velfortjent fristund, da han var vært for en af Folkemødets mere originale events. Han forkælede os – nu i en interviewerrolle – med begavede spørgsmål til operasanger Peter Lodahl, der responderede med lige så dybe svar. En dybsindig samtale om liv, død og følelser. Og om paralleller mellem at stå på en scene uden at lade sig rive med og lægen, der lægger personlige følelser til side, inden han går i gang med at operere. ”Kan du komme til selv at tude, når du synger?”, spurgte Brostrøm. ”Aldrig”, svarede Peter Lodahl.
Serviet-analysen: Valg til efteråret
Igen i år var Folkemødet også stævnet, hvor der blev delt servietanalyser mellem os, der interesserer sig for politik og påvirkning: Den generelle antagelse er – efter adskillige samtaler at dømme – at Mette Frederiksen vil udskrive et tidligt efterårsvalg. Hvorfor? Fordi der er masser for en statsminister at være bekymret over hen over det sene efterår og vinteren: Inflation. Stigende energipriser. NATO og forholdet til Rusland. Offentliggørelsen af en politisk besværlig løn-analyserapport, der givet vil skabe ny uro blandt ikke mindst sygeplejerskerne og føre til nye lønkrav. Private overenskomstforhandlinger. Offentlig service, der knager. Mangel på arbejdskraft – både i den private og offentlige sektor.
Udfordringerne tårner sig op, når ubekymretheden på årets folkemøde fortager sig og hverdagen igen sætter ind. Derfor kan det være fristende at trykke på valgknappen og sikre sig et nyt mandat som statsminister, bekræftede vi mandagstrænere hinanden i.
Først tager festfolket dog formentlig endnu en runde på festivalerne rundt om i landet.
God sommer!