AirBnb og Hilfr – to digitale platforme – har med få ugers mellemrum bestået deres lobby-eksamen. Også regeringen og organisationsverdenen – herunder fagbevægelsen – står tilbage som vindere. Dermed illustrerer de to gennembrud, at en god lobbyløsning fordrer, at det ikke kun er lobbyisten selv, der høster frugterne. Det kunne Uber lære af.
Beach-luksus med AirBnb-udsigt
”Sig til naboerne, at I er mine venner,” lød det fra vores husvært, da vi for nylig i Californien havde booket os ind i en dyr AirBnb-lejlighed med svimlende beach-udsigt, før turen efter nogle dage i første række mod Stillehavet skulle fortsætte på et billigere og mere kedsommeligt hotel inde i landet.
Selv i Google-staten og blandt Silicon Valley-vennerne er det – viste det sig – ikke længere sejt at være AirBnb-udlejer eller -kunde.
Tværtimod: En storm af vrede har vendt sig mod dele-økonomien og dennes bagsider, herunder larmen fra rullekufferter og lækre lejligheder, der ikke længere huser lokale, men internationale gæster, der er villige til at betale langt mere for en overnatning i et hipt lokalt miljø end på et klinisk hotel.
Den voksende internationale modstand mod AirBnb konceptet (når man altså ikke lige selv bruger det) er givetvis en del af forklaringen på, at den amerikanske organisation netop har underskrevet sin første aftale om ordnede skatteforhold hos skatteminister Karsten Lauritzen (V).
“Historisk” overenskomst med fagbevægelsen
Gennembruddet sker interessant nok næsten samtidig med, at et dansk app-baseret rengøringsfirma Hilfr – som den første digitale platform herhjemme – har lavet en “historisk” overenskomst med 3F og samtidig sikret, at skat automatisk indberettes.
Ikke bare iværksætterne i Hilfr jublede, det samme gjorde også overraskende statsministeren og næsten sensationelt 3Fs formand, Per Christensen, da Hilfr brød den hjemlige deleøkonomi-mur. Man bør her have i erindring, at netop dette store LO-forbund sammen med taxaaktivister kæmpede med næb og kløer imod Uber – og gjorde det med held sammen med ikke mindst Dansk Folkeparti.
Hvad er så forklaringen på den pludselige forbrødring mellem Hilfr, AirBnb og myndigheder og organisationer?
Derfor dumpede Uber til eksamen
For begge digitale platforme gælder det – at de modsat Uber i sin tid – havde kigget ind i den danske samfundsmodel og taget den alvorligt: Her i landet arbejder vi under ordnede forhold, og her i landet betaler vi skat. Logik, der for fremmede sjæle ikke nødvendigvis er indlysende, og som også den professionelle lobbyist kan støde sig på.
Uber punkterede og blev efterladt i nødsporet, da det lynhurtigt lykkedes fagbevægelsen at tydeliggøre, at forholdene omkring Uber ikke levede op til hverken den danske model eller det danske mindset.
Hvad der derfor egentlig var en god idé – at sikre effektiv transport efter nutidens standarder – blev hurtigt skudt i sænk af fagbevægelse og taxa-aktivister, for hvem det ikke var svært at udstille amerikanerne som nogen, der snød i skat og lod folk gå for lud og koldt vand.
Hvis Uber-amerikanerne allerede ved deres første forsøg havde stukket en lobbyfinder i jorden og testet deres produkt på den danske samfundsmodel og udviklet det ud fra denne, ville det formentlig være endt som en succes hos andre end storkøbenhavns unge, der gladelig tog imod transport til SU-venlige priser.
Også statsministeren vinder
En god lobbyløsning skal have flere vindere end lobbyisten selv, hvad gennembruddet for Hilfr og AirBnb illustrerer.
Såvel organisationsverdenen som den borgerlige regering har selv haft brug for sejre. 3F – og for øvrigt også hotellernes brancheorganisation, Horesta, der politisk har arbejdet for at få AirBnb reguleret – vil næppe gerne fremstå som en konserverende maskinstormerorganisation, der er imod alt nyt inden for den digitale økonomi.
Samtidig har regeringen behov for at demonstrere, at det ikke bare er floskler, når regeringscirklerne taler om disruption og Danmark som digital frontrunner-nation.
Det var formentlig bl.a. derfor, at landets statsminister personligt lagde turen forbi, da Hilfr-overenskomstnyheden blev lanceret af 3Fs top. Den var således et politisk gennembrud på et ømtåleligt område for enhver regering, der uanset partifarve gerne vil have et fornuftigt forhold til fagbevægelsen og samtidig føre landet ind i den nye dele-økonomi.