Jeg holder af præsidenter, kampagnechefer, forsvarere, landstrænere, sportsredaktører, spindoktorer, kommunikationseksperter, lektorer, landmænd, direktører, cheføkonomer – og yes! – seniorøkonomer. Derfor så jeg den sene nyhedsudsendelse hos TV2 i aftes, hvor jeg mødte 20 mænd og fem kvinder, fedt! 

TV2 slog TV Avisen på målstregen. I DR Byen havde de fyldt op med hele syv kvinder ud af de 26 medvirkende. Kun 19 mænd blev det til, en trist forestilling. Ham landstræneren var der igen. Og så ellers skønne typer som specialkonsulenten, dyrlægen, vagtcenterlederen og selvfølgelig de sædvanlige mode-skaldede journalister i åben skjorte og mørk jakke.

Mænd kan man ikke få for mange af, derfor var det vidunderligt at kaste sig over morgenens avis-forsider. Hurra for Berlingske Tidende og Information. Pilestræde og St. Kongensgade dropper helt kvinder i forsidehistorierne i dag. Sådan!

I Jyllands-Posten har en enkelt kvinde sneget sig ind mellem de i alt fire forside-kilder, dog ikke i direkte citat. Med Lars Løkke Rasmussens mange kvindelige ministre kan det dog være svært at undgå efterhånden, indrømmet. Den regering gør det svært at holde fanen højt, selv for borgerlige aviser.

På Politiken er de gået amok i en sand rus. Avisen har to kvinder ud af i alt fem kilder på forsiden. Det må være en ny kampagne fra Tøger. Han vil nok gøre sig interessant, nu hvor Irak Centret har lidt skibbrud. Men den hopper vi da ikke på!

Eller hvad? Skulle flere følge eksemplet i dagens Politiken? Måske ikke så tosset en idé, trods alt. Kvinder udgør sådan cirka halvdelen af dem, der skal spytte i kassen til aviser og licens. Måske vil en og anden veluddannet kvindelig læser gerne se en kvik medsøster på forsiden, måske vil den begavede kvindelige seer gerne kunne identificere sig med andet end den nybagte mor og jordemoder.

Vil vi inspirere døtre til at uddanne sig til økonomer, præsidenter og landstrænere? I så fald måske en idé bevidst at putte en kvinde ind i ny og næ, der kan bevise, at det ikke er umuligt.

Optælling af en uges TV Aviser for et årstid siden viste, at langt de fleste medvirkende – ligesom i medierne i aftes og her til morgen – var mænd. Det viste interessant nok, at når det gjaldt cases (typisk offer-journalistik med for eksempel ældre, syge og underbetalte), udgjorde kvinder omkring halvdelen af de medvirkende. Blandt politikere fulgte antallet i TV Avisen fuldstændig kønsfordelingen på Christiansborg med cirka en tredjedel kvinder. Der, hvor kvinder stort set ikke var repræsenteret, var i gruppen ”eksperter”, hvor kun to ud af ti var en kvinde.

Skal vi kønskvotere blandt kilder? Absolut nej, det ville være grotesk, medierne skal i stort omfang afspejle samfundet. Her besættes ledende poster især af mænd med Christiansborg som undtagelsen.

Skal vi bruge hovedet? Absolut ja. Ledelse og redaktionssekretærer: gør jeres avis og nyhedsudsendelse en tjeneste ved at indtænke mangfoldighed. Bed reporterne agere mindre traditionelt, når de nærmer sig telefonen for igen at ringe til ham eksperten, de ringede til i går. Og i forgårs. Det gør det bare mere interessant at læse og se. Også for kvinder.