Vi giver folkestyret et servicecheck i anledning af, at vi i 2015 kan fejre 100 året for almindelig stemmeret. Kurset er en rundtur på folkestyrets bro og nede i embedsværket og lobbyisternes maskinrum, og det foregår på den journalistiske efteruddannelse i København.

Journalister og politikere understøtter dagligt hinandens eksistensberettigelse i reportager fra Folketingets gange. Kigger medierne altid den rigtige vej, når de hiver fat i politikerne eller kan pressen med fordel vende kameraet den helt anden vej? Har det hæderkronede folkestyre siden 1915 ligefrem i stilhed udviklet sig til et embedsmands- eller lobbystyre? Et drilledemokrati?

Vi møder blandt andre finansminister Bjarne Corydon

Vi møder blandt andre finansminister Bjarne Corydon

Kun de færreste medier beskriver i hvert fald den enorme indflydelse, som Slotsholmens bureaukrater udøver, og endnu færre fortæller, hvordan embedsfolk og politikerne systematisk klædes på af over 5000 lobbyister og andre interessenter.

Det er ikke i sig selv nødvendigvis et problem – men man skylder måske at fortælle befolkningen, hvordan magtstrukturerne hænger sammen anno 2015.

På kurset hører du om metoderne til at få indflydelse anno 2015 og får en ny forståelse af, hvordan politik – og dermed magt – bliver til. Du møder en række af folkestyrets kendte ansigter, der fortæller om de udfordringer og dilemmaer, de har som politikere, når det gælder om at skaffe sig indsigt i sagerne og gennemslagskraft i medierne. Du får også lejlighed til at møde nogle af de ukendte hoveder, der støber kuglerne i DJØF-eliten og organisationstoppen. Du hører nærmere om deres metoder.

Kurset, der ledes af HEGELUND & MOSE, fokuserer på:

  • Folketingets indflydelse og medlemmernes mulighed for at sætte og gennemskue de reelle dagsordener
  • Departementschefernes klub – sådan leder embedsværket Danmark
  • Lobbyisternes love – sådan arbejder organisationer og virksomheder med at skaffe indflydelse
  • Det lange lys – sådan arbejdes der bag kulisserne med åndedrættet i samfundet
  • Historien – dengang og nu
  • Møder med chefer fra ministerierne og interesseorganisationerne
  • Møder med politikere, der ikke kan klare sig uden hverken lobbyister eller pressen. De første klæder dem på, de sidste sikrer genvalg.
  • Debat om mediernes muligheder for at komme ”bagom” de politiske beslutninger, så disse kan foldes ud journalistisk

Læs mere her