Statsministeren kan mane alle valgrygter i jorden med en hurtig ministerrokade – og fyre Thor Pedersen som finansminister. Samtidig kan Connie Hedegaard blive superminister for klimaet og Lene Espersen udenrigsminister. 

Bliver Anders Fogh Rasmussen nødt til at ofre finansminister Thor Pedersen i forbindelse med en ministerrokade? Fristelsen for statsministeren må være stor, ikke mindst fordi Thor er en rød klud i hovedet på de vigtige midtervælgere med alle sine ordrige og langt fra driftssikre udfald.

Først kunne Danmark ifølge finansministeren købe hele verden, da han lancerede regeringens finanslovsudspil i 2006. Og nu har han med manglende sans for timing givet regeringen problemer ved at kommentere lønningerne i det offentlige.

Forude venter vanskelige forhandlinger på det offentlige overenskomstområde – mange lønmodtagere håber på lønfest – og spørgsmålet er, om Thor efterhånden er for stor en belastning.

Med den skatteaftale, som i går kom hus med Dansk Folkeparti, kan Fogh vende næste blad i drejebogen og lave en større rokade, hvor de efterlønsmodne ministre med finansministeren i spidsen stopper. I forvejen har transportminister Flemming Hansen varslet sin afgang.

Med sådan en rokade kan Fogh en gang for alle mane alle valgrygter i jorden og i stedet sætte det hold, der skal føre kvalitetsreformen ud i livet og vinde næste valg. En oplagt mulighed er, at Fogh finder tiden moden til at forfremme Kristian Jensen fra skatteministerposten og sende ham over i Finansministeriet.

For regeringspartneren Bendt Bendtsen indebærer en rokade også en række valg: Skal udenrigsminister-posten i spil? Og skal Lene Espersen eller Connie Hedegaard i givet fald have den? Det handler om et glidende generationsskifte eller at lægge kimen til nye fløjkrige i det før så uroramte parti.

En salomonisk løsning kan være at forfremme dem begge. At gøre Lene Espersen til udenrigsminister, mens Connie Hedegaard sættes i spidsen for et superministerium, der skal føre regeringens internationale prestigeprojekt – FN-topmødet i 2009 – sikkert i land. I den forbindelse kan hun passende overtage ansvaret for energien fra Trafikministeriet. Dermed kan et kombineret miljø-, klima- og energiministerium blive et slagnummer af samme styrke som i Svend Aukens tid.

Om Brian Mikkelsen igen skal springes over? Ja, Trafikministeriet bliver ledigt, så der kunne man passende sende ham hen. Og hvis så Per Stig Møller ellers kan overtales til en retrætepost som kulturminister, ja, så går den konservative kongekabale op.

Men alt sammen er det – indtil videre – blot spekulationer.