Det kan være svært at overskue, hvordan man skaffer sig indflydelse på EU-beslutninger. Her er lobbyistens startpakke. H & M ruller hele påvirknings-alfabetet ud – fra A til Z. Vil du for alvor i gang på EU-scenen og står alene, foreslår vi, at du kontakter et af  lobbybureauerne i Bruxelles, for eksempel Konsentio  og  CabinetDN, begge med danskere i spidsen.

A for assistent

De 751 MEPere – også de danske – har glimrende politiske assistenter. Disse er gode at kende for lobbyisten. Oftest er de godt inde i sagerne. Send dog ikke en mail fredag aften og forvent svar mandag morgen. Vær i god tid.

Læs om go og no-go i Lobbyistens Lommebog. Her er to kapitler – Meet, meet, meet og The Gambling Lady – helliget påvirkningsmiljøet i Bruxelles og Strasbourg.

Læs om go og no-go i Lobbyistens Lommebog. Her er to kapitler – Meet, meet, meet og The Gambling Lady – helliget påvirkningsmiljøet i Bruxelles og Strasbourg.

B for bagud

Danmark er ringere repræsenteret ambassademæssigt i Bruxelles end mange andre EU-medlemmer. Med cirka 80 ansatte – inklusive chauffør – er vores EU-repræsentation en af de mindste. Til sammenligning er der cirka 400 på den tyske.

Brug alligevel ambassaden, hvis du har brug for råd. Ambassaden er udover folk fra Udenrigsministeriet bemandet med skiftende embedsmænd fra danske ressortministerier. Vær opmærksom på, at de udstationeres i kortere og kortere tid.

C for chokolade

Køb lidt belgisk chokolade med hjem til partneren, når du snupper aftenflyet hjem – i selskab med striben af andre endagslobbyister, der rejser frem og tilbage samme dag.

D for dansk

En stribe danske organisationer har lobbykontorer i Bruxelles. Lige fra DI over Landbrug & Fødevarer til et lønmodtager-sammenskudsgilde mellem FTF, LO og Akademikerne. Mon ikke også snart de danske forsikrings-og pensionsselskaber ser nytten af at få et fast kontor i EU-hovedstaden?

E for embedsmand

Ganske vist er danske embedsmænd i EU-systemet ikke sat i verden for at tage vare om danske interesser. Sådan fungerer kommissionen ikke. Men danskerne er gode at kende, og det er vigtigt for nationen, at der kommer nye til. Danmark er i de senere år løbet ind i rekrutteringsproblemer, når det gælder at få en ny generation indrulleret i EU-korpset.

Parlamentet er en dynamisk lovmølle: Ikke færre end 40.000 ændringsforslag er der blevet stillet siden 2009. Halvdelen blev vedtaget. Hvis du vil påvirke, så kend din besøgelsestid. Mød gerne op med en juridisk formulering, der kan sættes direkte ind i et ændringsforslag

Parlamentet er en dynamisk lovmølle: Ikke færre end 40.000 ændringsforslag er der blevet stillet siden 2009. Halvdelen blev vedtaget. Hvis du vil påvirke, så kend din besøgelsestid. Mød gerne op med en juridisk formulering, der kan sættes direkte ind i et ændringsforslag

F for forhaling

Meget EU-lobbyisme består i at fremskynde eller forhale beslutningsprocesser for at gavne sit eget projekt eller stikke en kæp i hjulet på andres. En af lobbyistens opgaver er derfor at have styr på de formelle processer i EU.

Læs om go og no-go i Lobbyistens Lommebog. Her er to kapitler – Meet, meet, meet og The Gambling Lady – helliget påvirkningsmiljøet i Bruxelles og Strasbourg.

 

G for gentagelse

Efter hollandsk forbillede var der i det tidlige forår 2015 danmarks-premiere på en ny politisk metode, der skal give Christiansborg et tiltrængt EU-comeback. Danske organisationslobbyister kom forbi og speed-uddannede politikerne i at påvirke EU. Stakeholder-møder kan blive det nye politiske buzzword herhjemme. Planen er at gentage mødet i 2016, så mød op næste år. Læs Mandagstrænerens analyse af den nye mødeform for Altinget.

H for hest

Op på hesten igen! Her taler vi ikke om den udstoppede hest på et af de fine udskænkningssteder ved Grand Place, men om gentagelsen over for parlamentet efter din påvirkningsindsats over for kommissionen. Bedst som du troede, at du kan slappe af efter vellykket dåd, må du op på hesten igen, når du har gjort din indflydelse gældende i den tidlige kommissionsfase. Hestevæddeløbet starter forfra – denne gang i parlamentet. Et direktiv er rigtig mange år undervejs.

I for ”ingen kommentarer”

Fagudvalgene i Folketinget interesserer sig generelt kun lidt for EU. Det ærgrer Europa-udvalget, da fagpolitikerne har den specielviden, generalisterne i Europa-udvalget savner. Europa-udvalget drømmer om, at fagudvalgene tager sig sammen og laver et gennemarbejdet ”indstillingsnotat”, før der gives mandat. I dag skriver de typisk ”ingen kommentarer”, når en EU-sag kommer forbi dem. Rådet til EU-lobbyisten: Pres fagpolitikerne til at tage EU-sagerne op i god tid; det kan sikre en bedre parlamentarisk behandling hjemmefra.

J for juks

Det er noget juks at blive ved med at spamme en MEPer; også en, der har givet dig en lillefinger og markeret stor vilje til at hjælpe dig med din sag. Velviljen indebærer ikke, at politikeren vil deltage i hvad som helst.

Folketingets fagudvalg har ikke det store udsyn mod EU. En ny mødeform, hvor EU-lobbyisterne blev lukket, havde  premiere i foråret 2015. Den nye form for speeddating gentages i 2016.

Folketingets fagudvalg har ikke det store udsyn mod EU. En ny mødeform, hvor EU-lobbyisterne blev lukket ind, havde premiere i foråret 2015. Den nye form for speeddating gentages i 2016. Se mere under “G for gentagelse”

K for kalender

Kend parlamentarikernes arbejdsmåneder og tjek, om de overhovedet er i Bruxelles de dage, du planlægger at tage af sted for at tale din sag. Det er de typisk mandag til torsdag. Og husk også det omstridte rejse-cirkus: 12 gange om året – i ”rød uge” – er MEPerne i Strassbourg. Og så er der sommerferie i Bruxelles i august.

L for lille

Det er en myte, at kommissionen har en hær af embedsmænd, der kan matche lobbyisterne. EU’s danske konkurrencekommissær har kun en håndfuld embedsmands-eksperter til at slås mod amerikanske Google og mod russiske Gasprom, mens giganterne formentlig kan stille med en voldsom stribe advokater og andre specialister. Da finanskrisen brød ud, var der kun cirka 10 i kommissions-apparatet, der med ret kunne kalde sig finanseksperter – en lidt skræmmende tanke, problemets omfang taget i betragtning.   

M for manipulation

Kom ikke med fejlagtige tal og udelad ikke vigtige detaljer. Fakta skal være i orden. Den regel gælder ikke kun i dansk politik, men så sandelig også for EU-lobbyisten.

N for no-go

Det er no-go at tale dårligt om andre. Også Bruxelles er en landsby, hvor man kender hinanden ganske godt. Der gælder altså samme grundregel som på Christiansborg og Slotsholmen.

O for overblik

Hvor i EU-systemet er sagen, og hvem har bolden? Det er et stort og vigtigt arbejde at skaffe sig overblik over præcis, hvem der lige nu har indflydelse på din sag – og mappe de vigtige beslutningstagere, også dem, du ikke er enig med. Hvis du selv er ude af stand til det, så kræv det af din brancheforening eller hyr et bureau i Bruxelles. Intelligence er det ofte benyttede ord.

Danmarks Statistik

Kom ikke med fejlagtige tal og udelad ikke vigtige detaljer. Fakta skal være i orden. Den regel gælder ikke kun i dansk politik, men så sandelig også for EU-lobbyisten.

P for parlamentet

Brug lobbykrudt på Europa-parlamentet, der har fået stor indflydelse – også på EU-kommissionens arbejdsprogram. Derimod mister Ministerrådet, hvor danske ministre tropper op på Danmarks vegne, politisk terræn.

En af forklaringerne? Ministre på lavere niveau end regeringscheferne arbejder på ”deltid” i EU-sammenhæng, mens parlamentet er på fuld tid.

Efter parlaments-livet er karrieren ikke nødvendigvis slut. Mange bureauer i Bruxelles består af tidligere assistenter for parlamentarikere, ofte garneret med ex-MEPere.

Q for quote

Den britiske avis Financial Times er must read for den internationalt arbejdende lobbyist og anbefales af de professionelle som fremragende spin-location. FT har stor indflydelse på beslutningerne i Bruxelles.

R for reaktiv

Det er ikke optimalt med en reaktiv tilgang, hvor du hopper fra sag til sag, har alt for mange budskaber og blot funderer din sag på svage alliancer. De dygtigste lobbyister arbejder på en ganske anden måde. De arbejder på den lange bane, er fokuserede og sætter dagsordenen. De kender de mange virkeligheder i Bruxelles.

S for specialudvalg

Europaudvalget bliver draget meget sent ind i beslutningsprocessen. Hvis du vil være tidligere ude på dansk jord, så hold lidt øje med den danske regerings mange specialudvalg. De består af embedsmænd og interesseorganisationer. Der er forskellige holdninger til deres reelle indflydelse, men de kommer gerne tidligere ind end Folketinget, når kommissionen rumsterer med et nyt lovforslag.

T for takt

Start aldrig et møde eller en telefonsamtale med at skælde en politiker eller embedsmand ud. Vær heller ikke bedrevidende, men venlig og hjælpsom. Accepter, at I ikke nødvendigvis er 100 procent enige. Se din egen sag i et bredere perspektiv, find løsningerne og anvis kompromismulighederne.

IMG_1109

Søg og du skal finde: Parlamentet siges at være den af EU-institutionerne, der er mest åben. Dagsordnerne er offentligt tilgængelige; der web-streames fra møderne; og EU-papirerne er også til at finde.

U for Ungarn

Tænk europæisk. Det er stort set spild af tid og ressourcer, hvis en dansk virksomhed bekoster et rent dansk lobby-arrangement med mad og drikke i EU-hovedstaden – uden en eneste udenlandsk gæst. Hvorfor bare møde danskere? Hvem ville selv spilde tid på eksempelvis et rent ungarsk arrangement?

V for venner

Internationale alliancer er ikke til at komme uden om. Tyske, britiske, franske. Det er ikke nok at tale godt med svenskerne og få dem med i en skrøbelig alliance, de færreste lytter til.

Og når du skal overbevise en dansk MEPer, så peg på vedkommendes alliancemuligheder fra andre lande og politiske grupperinger.

 

W for Waterloo

Mind dig selv om egne begrænsninger ved at tage på udflugt til Waterloo, flækken, hvor franske Napoleon i 1815 led et nederlag til en koalitionshær fra England, Tyskland og Holland. Syd for Bruxelles.

X for X-factor

Der er ikke meget X-factor over EU, mener nogen. Det er muligvis rigtigt, men der er mange gode grunde til at interessere sig alligevel, også for afslutningsfasen, hvor EU-regler skal implementeres herhjemme. Folketinget interesserer sig ikke meget for den del, men er også til dels lovligt undskyldt: Ni ud af ti implementeringstiltag gennemføres, uden at Christiansborg inddrages, viser en opgørelse fra Justitsministeriet. Som interessevaretager må du presse hårdt på, så det ikke overlades til embedsmændene – uden politisk debat – at over- eller underimplementere reglerne.

Y for ydmyg

Kommissionen er angiveligt mindre magtfuldkommen og mere ydmyg end tidligere – og åben for ideer. Det er nyttig viden for den, der vil tidligt ind og have indflydelse på EU-beslutningerne. Der er en stribe eksempler på, at kommissionen har sagt haps til gode lobby-ideer – lige fra energidirektiver til bankpakker.

Z for zone

Traktorbaren og Mickey Mouse-baren i parlamentet i Bruxelles er yndede mødesteder, når lobbyister sætter politikere stævne. Tidligere kunne lobbyister blot vade ind; nu er der særlige zoner, om end der stadig er muligheder for at knibe sig længere ind i bygningen og troppe op på et politikerkontor, hvis man har de rette adgangstilladelser.

IMG_1096

Den britiske avis Financial Times er must read for den internationalt arbejdende lobbyist og anbefales af de professionelle som fremragende spin-location. FT har stor indflydelse på beslutningerne i Bruxelles.

Æ for ændringsforslag

Parlamentet er en dynamisk lovmølle: Ikke færre end 40.000 ændringsforslag er der blevet stillet siden 2009. Halvdelen blev vedtaget. Hvis du vil påvirke, så kend din besøgelsestid. Mød gerne op med en juridisk formulering, der kan sættes direkte ind i et ændringsforslag. Det har mange MEPere intet imod, selvom det kan virke bizart for udenforstående, når 15 af hinanden uafhængige politikere fremsætter præfabrikerede, fuldstændig enslydende ændringsforslag. De danske parlamentarikere vil ikke anklages for copy-paste og vil ofte arbejde videre med din tekst

Ø for øl

Restauranterne i Bruxelles er ganske gode. Og tredje halvleg med en belgisk munkeøl i hånden kan også få lobby-smilet frem.

Å for åben

Søg og du skal finde: Parlamentet siges at være den af EU-institutionerne, der er mest åben. Dagsordnerne er offentligt tilgængelige; der web-streames fra møderne; og EU-papirerne er også til at finde.