Anmeldelser af “Lobbyistens Lommebog”

Hans Engell giver “Lobbyistens Lommebog”  fire stjerner i Ekstra Bladet: “Velskrevet og afslørende dokumentar med masser af gode og indimellem ulækre cases om kampen for at opnå indflydelse og tjene penge”.

“En stærk bog for danske lobbyister”, skriver Berlingske og giver bogen fem stjerner: “Fyldt med sjove historier, eksempler og mixet på en sådan måde, der gør, at det er svært at slippe bogen. Forfatter- og rådgiverparret har flere bøger bag sig. Alle har sat nye standarder inden for deres felt”.

“En foruroligende udvikling, de to forfattere kortlægger (…) Bogen giver et indblik i et af de mere lukkede og uudforskede hjørner af dansk politik. Den viser også, hvem der er blevet vindere og tabere i spillet”. Søren K. Willemoes i Weekendavisen om “Lobbyistens Lommebog”Weekendavisen

Bladet Danske Kommuner giver bogen stjerner: “Øjeblikkets mest spændende politiske bog“, skriver KL-magasinets redaktør, Tom Ekeroth. “Den er ligeså researchtung, som den er velskrevet og letlæst. Viden, omhyggelighed og skrivetalent er en stærk kombination“, lyder hans anmeldelse. “Forfatterne har talt med utroligt mange kilder både til citat og til baggrund. Det giver stor dokumentation, og det gør dem i stand til at give en masse detaljer. Og så er de gode historiefortællere (…) når man er færdig, tænker man: ”Sådan en bog manglede der faktisk”.”

Danske Kommuner anmeldelse

logo_p1“Lobbyistens Lommebog er et fantastisk vigtigt værk (…) den er særligt fremragende, fordi den er godt skrevet (…) den giver et moderne indblik i politiske processer.” Forfatter og medvært Torben Steno fra det politiske 24/7-program Cordua & Steno om Lobbyistens Lommebog i Danmarks Radio i P1-programmet “Faglitteratur”.

Altinget.dk giver bogen fem stjerner: “Fantastiske kilder på magtens øverste etage, et hav af gode eksempler og et letforståeligt sprog”, skriver anmelderen Mads Bang. “Susanne Hegelund og Peter Mose har – igen – skrevet en bog, der bør ligge på natbordet (…)det er en velskrevet tur gennem lobby-Danmark, hvor vi kommer ind bag døre, som offentligheden sjældent har adgang til.”Pral final med altinget anm foran olsen og s

Under overskriften “Folkestyre? Nej, lobbystyre” skriver Informations anmelder David Rehling om bogen: “Den har som udtrykkelig ambition at “opfattes som en letlæst magtudredning”. Og det er den”. Som gammel NGO-lobbyist fra Danmarks Naturfredningsforening mener Rehling dog, at forfatterne er for venligt stemte over for lobbymiljøet, og tror ikke på, at det politiske system automatisk udstøder uhæderlige lobbyister. “Ikke at bogen ikke er god. For det er den”, skriver Rehling, der især langer ud efter landbrugserhvervet.

De har gjort det igen. Makkerparret Susanne Hegelund og Peter Mose, der stod bag den roste Slotsholms-bog “Javel, Hr. Minister” og “Håndbog for Statsministre, har skrevet en inspirerende og oplysende page-turner for den politiske nørd om lobbyisme og påvirknings-Danmark i spidse sko,” lyder anmeldelsen på politik-analyse.dk“Centralt står kapitlet om lobbyistens dyder, som er en fremragende guideline for god lobbyisme baseret på god etik og moral. En dydigheds-liste som Francis Underwood og Remy Danton fra Netflix-serien House of Cards burde læse som godnat-pligtlæsning hver aften.”

DJØF-Bladet: “Spændende og medrivende læsning (…) “Lobbyistens Lommebog” må være et must for de fleste djøfere (…) bogen er meget rig på interessante observationer om, hvordan samspillet mellem erhvervsliv, politikere og presse fungerer”.

Fagbladet Journalisten: “Forfatterparret har tidligere brilleret med nogle veloplagte bøger om politik, medier og magt. Her fortsættes stilen,” skriver bladets anmelder, Michael Diepeveen . “En lommebog  er det ikke, men et gedigent værk er det til gengæld, hvor lobbyismens fysiognomi er dygtigt beskrevet. Nyttig også for dem, der overvejer et karriereskift …”

Kristeligt DagbladProfessor i statskundskab: “Forfatterne har tidligere belyst embedsfolkenes  enorme politiske betydning i bogen “Javel, hr. minister!” Men i den nye bog går  de et interessant skridt videre. Heller ikke embedsfolks magt svæver frit i  luften“. Tim Knudsen, professor  Københavns Universitet, i Kristeligt Dagblad. “Hvis man har en fornemmelse af, at både embedsfolk og  Dansk Industri har en enorm betydning for regeringens politik, så rammer man  ikke helt ved siden af. Men den nye bog peger også på, at  selv om vi har en socialdemokratisk  ledet regering, så har fagbevægelsen i modsætning til erhvervslivet meget svært  ved at få indflydelse (…) Udviklingen er også udfordrende for journalister og  borgerne (…) “Lobbyistens lommebog” hjælper med at give  indblik”, skriver Tim Knudsen.

K-Forum logoKommunikationsforum.dk: “Gør flittigt brug af mange anekdoter, eksempler og små fortællinger, der bruges til at forklare og understøtte budskaberne. Samtidig er fortællingen krydret med et væld af citater, der med rund hånd er strøet ud over siderne. Citaterne fungerer godt. Dels fordi de er relevante. Dels fordi de er fra relevante personer (…) Forfatterne kender branchen og disciplinen”, skriver bureaulobbyisten Martin Vith Ankerstjerne  fra Advice på portalen. “Bogen er således en guldgrube af anekdoter og historier samt af gode råd og vejledninger.” Læs hele anmeldelsen her.

“Lobbyistens Lommebog giver et spændende indblik i lobbyistens arbejde, de politiske processer og erhvervslivets interesser. Bogen er skrevet i et letforståeligt sprog og er oplagt godnatlæsning for politiknørden.” Europabevægelsen

Der Nordschleswiger: “Wen das Thema, die Vernetzung zwischen Politik und Lobbyisten interessiert und ein spannend geschriebenes Buch über die Feiertage lesen möchte, dem sei “Lobbyistens Lommebog – Politikere under pres” von Susanne Hegelund und Peter Mose zum Kauf empfohlen.”

“Ny bog viser imponerende viden og indsigt i lobbyist-livet. Makkerparret Susanne Hegelund og Peter Mose har store erfaringer og endnu større indsigt i krydsfeltet af politik og lobbyisme, medier og magt (…) Hegelund og Mose løfter låget til en hidtil ukendt og lyssky verden og afdækker den særlige faglige kunst, det er at påvirke store politiske beslutninger”.  Det skriver Mediawatch.dks anmelder, Jakob Højer, der dog samtidig efterlyser, at bogen var gået endnu mere i dybden med skyggesiderne. Højer,  direktør i bureauet Lead, ville godt have haft bogen, der mest fokuserer på organisationsverdenen, til at kigge endnu mere tvivlsomme bureaulobbyister.

“Lad det være sagt med det samme: for alle, der interesserer sig det mindste for politik, er denne bog obligatorisk læsning. Det er en velskrevet og gennemresearchet bog”, skriver Dansk Kommunikationsforenings anmelder.

Lektørudtalelse til brug for bl.a. biblioteker og uddannelsesinstitutioner: “En underholdende bog, der gør den politisk interesserede læser klogere på de komplicerede spil, der går forud for de politiske beslutninger på Christiansborg (…)vil også være anvendelig i undervisning i samfundsfag fra gymnasieniveau og opefter.” Søren Brunbech

 Anmeldelser af ”Javel, hr. minister”

”En fremragende, levende og velskrevet fortælling (…) enestående (…) Denne bog bliver ikke til at komme udenom i mange år frem (…) Det er formentlig den vigtigste bog på sit område, der er udkommet siden den navnkundige departementschef i Finansministeriet Erik Ib Schmidts erindringsbog ”Fra Psykopatklubben” (…) ”Javel, hr. minister” er (…) dette års hidtil vigtigste politiske bog og måske endda årtiets.”
Jarl Cordua, politisk blogger

"Javel, hr. minister", "Messi" og "Tony Blair". Arnold Busck 2011

“Javel, hr. minister”, “Messi” og “Tony Blair” i udstillingsvinduet hos Arnold Busck 2011:-)

“Javel, hr. minister” bør få en bred læserkreds, men den er også en udmærket håndbog for en kommende regering“.
Tidligere finansminister Mogens Lykketoft giver i Socialdemokraternes medlemsblad fem røde roser ud af seks.

“Powerparret Susanne Hegelund og Peter Mose har skrevet en solid journalistisk bog om danske topembedsmænds magt og indflydelsesrige netværk…At forfatterne får flere departementschefer til at påtage sig hovedrollerne som dukkeførere og åbent fortælle om magtspil mod ministre, gør bogen læsværdig for et bredere publikum…Forfatterne har et godt blik for tidens rænkespil og bruger aktuelle eksempler til at forklare, hvordan embedsmænd i stigende grad optræder som egentlige politikere…Politisk journalistik overlader ofte scenen til de allestedsnærværende pauseklovne, såsom Anders Samuelsen og Søren Pind. Bogens fortjeneste er at fokusere direkte på Danmarks egentlige beslutningstagere, de i offentligheden ukendte navne…mod slutningen åbnes for en debat om behovet for åbenlyst politiske embedsmænd. Og heri ligger bogens største styrke.”
Lars Trier Mogensen, Politiken, giver “Javel, hr. minister” fire hjerter

“Forrygende bog om statsadministrationen kalder både på latteren, alvoren og tankerne. Hvor har vi dog savnet den bog!”
Arne Mariager, Vejle Amts Folkeblad

“Bogen burde være ”must-læsning” for alle kommende embedsmænd i centraladministrationen”… ikke så ringe endda, at halvdelen af departementscheferne vover pelsen og stiller op (det havde de nok ikke gjort i tidligere tider), og det er godt for bogens dokumentationskraft… Forfatterne bedyrer i bogens forord, at der lejlighedsvis gerne må trækkes på smilebåndet. Bogen lever (også) på denne måde op til forventningerne…Susanne Hegelund og Peter Mose har endnu engang skrevet en spændende og vedkommende bog om livet bag den politiske scene. Hvad bliver det næste?
Andreas Orebo Hansen, Økonomi-og Indenrigsministeriet, på polit.-bloggen altandetlige.dk

“Bogens store styrke er, at forfatterne har fået mange kilder i en ellers lukket verden til at synge(…) en fremragende bog, som alle journalister burde unde sig selv at læse. Det er 280 siders skarp, relevant og morsom efteruddannelse”.
Ida Ebbensgaard (vært i Danmarks Radio, tidligere pressechef i Klimaministeriet) i fagbladet Journalisten

Der er meget inside-viden fra Slotsholmen og omegn i denne fremragende bog”.
Tom Ekeroth, Danske Kommuner

“Et grundigt og velafbalanceret indblik i magtens maskinrum“.
Dennis Nørmark, Jyllands-Posten, giver 4 stjerner

“Bogen “Javel, hr. minister”, hvis titel er hentet fra den britiske 80er-kultserie af samme navn, trækker for en gangs skyld tæppet fra de magtfulde embedsmandscirkler og giver et sjældent indblik i magtforholdene blandt de mænd og kvinder, der ellers foretrækker at leve i skyggerne og trække i de usynlige politiske tråde. Det er en både imponerende og tiltrængt bog. Mose og Hegelund kommer rundt i næsten alle centraladministrationens hjørner, og de får beskrevet både kulturen, magtbalancen og historien bag embedsværket aldeles fortrinligt. Og når man ved, hvor tilbageholdende embedsmænd normalt er i forhold til alt, hvad der bare lugter af presse eller anden offentlighed, er det bestemt ikke nogen ringe bedrift…”Javel, hr. minister” er en yderst læsværdig og helt nødvendig bog…enhver, der beskæftiger sig med politik, enten som politiker, embedsmand eller journalist, vil have godt af at læse den”.
Niels Th. Dahl, altinget.dk, giver fem stjerner

Presset på topembedsmændene vokser. Den udvikling er fortsat i Helle Thorning-Schmidts regering. Her fra TV Avisen januar 2014.

Presset på topembedsmændene vokser. Den udvikling er fortsat i Helle Thorning-Schmidts regering. Her fra TV Avisen januar 2014.

“En indsigtsfuld skildring af Slotsholmen i det 10. år efter VKOs systemskifte… Der er grund til at hilse velkommen, at Susanne Hegelund og Peter Mose fortsætter det afdækningsarbejde, som de indledte i 2007 med Håndbog for Statsministre…Hegelunds og Moses bog er en prisværdig opgørelse af en foruroligende status.”
David Rehling i dagbladet Information

“Hvordan hele dette apparat fungerer, kan man læse om i denne fascinerende og grundigt researchede bog (…) Bogen indeholder et væld af interessante historier og anekdoter og er ikke kun en helt enestående journalistisk organisationsanalyse af topembedsmænds magt og ministres afmagt. Den er også historien om 30 år, hvor selv nok så dygtige og nok så klogt tænkende vogtere ikke har kunnet beskytte landet mod Christiansborg-politikernes inkompetente frygt for at tage fat på landets virkelig alvorlige problemer. Kan kun anbefales.”
Ole Olsen, netavisen 180grader.dk

“Ligesom den 30 år gamle britiske tv-serie “Yes, minister”, som bogen låner titel og billedsprog fra, er den skrevet både humoristisk og indsigtsfuldt. Med et væld af pudsige anekdoter(…) Helt spildt var det ikke at lade enevælde erstatte af grundlov og demokrati i 1849. Ikke desto mindre er det vigtigt at fokusere på embedsmandsstandens magt, som denne bog gør så fremragende“.
Henrik Hoffmann-Hansen, Kristeligt Dagblad

Kristeligt Dagblad

“Det er ikke bare underholdning, men krimispændende samfundsjournalistik udført af to skribenter, der har researchet dybt og skriver, så det gør godt i øjnene (…) Det er simpelthen så hårrejsende spændende, at man sluger bogen (…)Gid disse eminente journalister ville rette deres kommende kikkert mod kommunerne, for det er en udbredt fornemmelse, at regnedrengene også her er på vej til at tage over på bekostning af fagfolket, og at politikerne her er svagere end ministrene.”
Jens Raahauge, Folkeskolen

“Velskrevet bog giver godt indblik i Slotsholmens magtspil… Det er et evigt spændingsfelt, som Hegelund-Mose meget pædagogisk fører læseren ind i. ” Javel, hr. minister” er behageligt fri for den dogmatisme, som ofte bruges om embedsmænd. De er ikke enten mørkets fyrster eller ydmyge tjenere – de er begge dele. Det viser bogen med mange kilder, eksempler og anekdoter.”
Elisabet Svane, politisk redaktør Fyns Stiftstidende, giver fire stjerner

Weekendavisen“Susanne Hegelunds og Peter Moses journalistiske og velskrevne bog kommer fint rundt om fænomenet, man får et godt overordnet indtryk af, hvordan denne usynlige hær fungerer i det daglige. De har åbnet lugen til magtens maskinrum, som de selv formulerer det. Man får også gode erkendelser med undervejs: eksempelvis at de seneste årtiers mere omfattende politisering af embedsmændenes arbejde også skyldes en aktiv tilpasning fra embedsværket selv for at forhindre konkurrenter i ministeriet i skikkelse af flere spindoktorer eller værre: politiske kabinetter”
Arne Hardis i Weekendavisen

“Susanne Hegelund og Peter Mose har igen begået en usædvanligt indsigtsfuld politisk bog (…) Dette er the real Borgen og ikke som i primetime søndag aften på DR1 (…)Bogen fortjener derfor et stort og bredt publikum, der ikke kun udgør den politiske elite (…) for bogen synliggør det, der ikke er synligt”.
Jon Kiellberg, Kommunikatøren

“En flot, interessant og autentisk skildring af forholdet mellem topembedsmændene og deres ministre. På godt og ondt. Bogen er læseværdig og anbefalelsesværdig for alle der har deres daglige gang på Slotsholmen. Her er masser af guf for de politiske junkies, for de fuldmægtige i ministerierne, der naturligvis må læse, hvad der står om deres departementschef. For de politiske journalister på Christiansborg, for MFere og ministre. De nuværende og de håbefulde kommende. Alt i alt må det blive til fire (røde) stjerner fra Venstrefløjsbloggen til ”Javel, hr. Minister”.”
Venstrefløjsbloggen

“En spændende og brandgod fortælling(…)Den er god at få forstand af”.
Erik Stubtoft, Helsingør Dagblad

“Susanne Hegelund and Peter Mose don’t use much PolSci lingo in their new and fascinating book about the top echelons of the Danish civil service, “Javel, hr. minister”, but effectively this is the question behind the stories and analyses (…) Like its predecessor “Håndbog for statsministre” it is a journalistic study of a part of the political arena which has rarely or never been the object of a systematic academic inquiry. It has all of the virtues of journalistic writing (be vivid, be specific), (…) and it is surprisingly comprehensive in its coverage (public administration researchers will appreciate that a general coordination ministry is covered as well as a professional (Education, Foreign Office) and a clitentelistic (Transport) (…) if you have a personal or professional interest in Danish politics, it should be on your reading list.“
Jacob Christensen, political scientist, Ph.D.

“Et spændende blik bag magtens kulisser med departementschefer som evigt optagede af deres egen dagsorden: Hold pressen på afstand, styr efter brede forlig – så har man fred og ro uanset partifarve.”
Hans Engell i Ekstra Bladet

“Susanne Hegelund og Peter Moses nye politiske genistreg (…) fascinerende, underholdende og medrivende (…) der berettes om magtkampe, intriger og meget andet, som end ikke den mest garvede krimiforfatter kunne skrue sammen.”
Holger Ruppert, Lokalavisen Frederiksberg

“Som en indholdsrig guide til det landskab, politikere og embedsmænd færdes i på godt og ondt, gør »Javel, hr. minister« fin fyldest. Og kapitler som »Amatøren« om systemets babysitning af amatørministre eller »Mistroen og velkomstpakken« om forberedelsen af regeringsskifter (…) er yderst aktuelle.”
Claes Kastholm Hansen i Berlingske

“Med statsløsesagen i frisk erindring og en uvildig undersøgelse undervejs kunne den ny bog af Susanne Hegelund og Peter Mose, “Javel, hr. minister”, der beskriver gråzonerne og udviklingen i samarbejdet mellem ministre og embedsværket, næppe have været timet bedre…Som “Javel, hr. minister” beskriver, har embedsværkets øverste lag kæmpet en desperat kamp for at bevare positionen som ministrenes nærmeste og helst eneste fortrolige, men vil man reelt slippe for at havne i gråzoner, må man være parat til at afgive plads”.
Leder i dagbladet Information

[ba-divider style=”solid” color=”#ededed”] 

Anmeldelser af “Håndbog for Statsministre”

“Jeg følger meget med i, hvad der kommer af politiske bøger. Dén her hæver sig over de fleste. Den beskriver magtens væsen på en måde, man sjældent har set.”
Bent Falbert, Ekstra Bladet, om Håndbog for Statsministre

“Læseren af bogen vil utvivlsomt finde det både fornøjeligt og oplysende at få vredet diverse politikere igennem lederdydsmaskinen. Her hjælper det også, at bogen er meget velskrevet og veloplagt fortællende i sin stil…læs bogen. Den er velskrevet og forfriskende”.
Torben Beck Jørgensen, professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, i tidsskriftet Økonomi & Politik

“En hårdkogt og dygtigt skåret analyse af dansk politik i dag…Som gammel ansat i Folketinget genkender man i deres bog helt tonen og atmosfæren… Håndbog for Statsministre løfter sig et godt stykke over gennemsnittet (over de sidste 25 års bøger, red.) med sin indtrængende analyseform med de velvalgte indskudte kommentarer fra centrale personligheder og ved sin barske skarpskårne journalistik, der gør læsningen let.”
Dr. phil. Kristian Hvidt, forfatter til en lang række bøger om dansk politik, i tidsskriftet Menneske Ret og Vrang

”Udover at denne bog er yderst interessant og en sprællevende og medrivende fortælling i historier, billeder, begivenheder, så rejser den nogle meget alvorlige og efter min opfattelse nødvendige spørgsmål vedrørende vore politikere og den måde, de arbejder med ledelse på.”
Professor Steen Hildebrandt i Børsen

”Det bliver gjort på fremragende vis… De to forfattere, som kender Christiansborg på godt og ondt, får opbygget nogle skarpe billeder af det politiske miljø…En spændende bog. Velskrevet. Veldokumenteret med masser af kilder og interviews. Det gør bogen sjældent interessant.”
Henrik Ørholst i Jyllands-Posten

”Et godt værktøj til hurtigt at få et indblik i, hvordan musikken spiller i det ledelsesmæssigt understimulerede rum, som dansk politik udgør. Formen er dejligt letlæselig og flyder let mellem emner og personer. Man tages som læser ved hånden, kommer ind i hovederne på masser af politikere – og med til møder hos endnu flere. ”
Lotte Hansen i fagbladet Journalisten

“En tankevækkende bog…Bogen tegner et interessant billede af, hvilke ledelsesfilosofier (eller især mangel på samme), som finder anvendelse i Statsministeriet, de øvrige ministerier og hos partilederne på Christiansborg…bogens forfattere…krydrer bogen med et væld af gode historier og anekdoter, som samlet set skaber en læseværdig og spændende bog.”
Cand.scient.pol. og valgekspert Kenneth Thue Nielsen i partibladet Socialdemokraten

Velskreven, læsevenlig og så spændende som en god krimi… Det er i analysen af topstyringen, at “Håndbog for statsministre” viser sin styrke og demonstrerer, i hvor grad de to forfattere har styr på deres stof…Efter endt læsning vil man ikke være i stand til at se politikere i nyhederne uden at have denne bog i baghovedet”.
Lene M. Pedersen, cand.mag i Historie og Europastudier, Århus Universitet, i tidsskriftet Kontur

“Kastede mig grådigt over “Håndbog for statsministre”… Hegelund og Mose har skrevet en særdeles grundig analyse af det politiske spil de sidste ca. 10 år…Researchen virker særdeles grundig, og sproget er flydende…læreren kan finde inspiration til fortællinger om det politiske spil.”
Benny Jacobsen i “Gymnasieskolen”