Med augusts komme er sæsonen igen i gang. Gamle dages industriferie er afløst af en ”systemferie”, hvor beslutningsdanmark efter uskreven aftale ligger i dvale hele juli. De fleste er nu tilbage på pladserne igen, parate til at søge indflydelse og lave love – lige indtil efterårsferien, når den del af Danmark igen går i fælles afstemt hi.
Medierne kæmper fortsat ind i august ofte med at skaffe substans-historier. I juli har aviser og tv diverteret med borgernære debat-historier om sund mad, parforhold og familievaner, alt sammen emner der passer godt ind i sommerens tone.
I august er forventningen så, at ”nu går beslutningsdanmark i gang” med, hvad deraf følger af nye emner. Men sensommermåneden viser sig ofte alligevel at være et større helvede at komme igennem på redaktionerne end juli.
August er nyhedsmæssigt svær
Skolestart og partiernes sommergruppemøder kan altid kaste et par lunser af sig, men først hen mod september går nyhedssæsonen rigtigt i gang, hvad angår substantielle, politiske og samfundsmæssige historier. En madskandale letter – kynisk set – redaktionernes hverdag med breaking news, mens regeringens udfordringer og det internationale stof i stort omfang er såkaldt rolling news.
Selvom fødekæden i beslutningsdanmark nu er mødt ind oven på systemferien, skal den verdens udspil traditionelt en tur gennem organisations- og bureaukratmøllen, før forslagene er presseklar. Derfor er og bliver august en hybrid, nyhedsmæssigt.
Vi går igen bagom beslutningerne
HEGELUND & MOSE går ikke desto mindre igen bagom nyheder og tendenser i beslutningsmiljøet i ”mandagstræneren”, vores faste ugentlige analyse og klumme på Altinget.
I den uge, hvor folkeskolerne startede, undrede vi os i analysen ”Lærerne på vej ud af øv-strategien?” over, at Danmarks Lærerforening i en ny kampagne tegner et billede af lærerne som helte – samtidig med at formanden offergør sine medlemmer. Dobbelt-kommunikation kan have sine fordele – men lige her er vi i tvivl om fidusen.
Læs analysen “Lærerne på vej ud af øv-strategien?” her.
Den politiske fuldmægtig
Vores Altinget-klumme nummer to efter ferien, ”Den politiske fuldmægtig”, kigger på karrieremønstret blandt embedsmændene i centraladministrationen. Vi undrer os over, hvorfor det i jobannoncer forventes, at snart set enhver ny fuldmægtig i staten skal have ”politisk tæft”.
Naturligvis skal man som ansat i et politisk system ikke være politisk tonedøv. Men i lyset af det forgangne års skandalesager i centraladministrationen er det måske en fordel at lade de unge djøfmennesker fokusere på det faglige – og overlade til cheferne at tælle til 90.
Læs analysen “Den politiske fuldmægtig” her.