Helle Thorning-Schmidt har erobret pladsen som den næstmest synlige politiker hjemme. Men resten af det uerfarne socialdemokratiske hold har indtil nu været uden oplagte presse-profiler. Nu skal nye ordførere vise, at der står et regerings-egnet hold bag hende. Analyse i Nyhedsavisen.

Der er altså noget ”Annie Get Your Gun” over enmands-hæren Helle Thorning-Schmidt. Det er, som om hun mere og mere skruer op for den berømte musical-klassiker, som de, der var unge i 1950erne, sikkert stadig mindes: ”Alt, hvad du gør, Fogh, kan jeg gøre bedre end dig.”

Nu forsøger hun tilmed at overgå den måde, Venstres leder lavede valgkampsfiduser på i år 2000 – inden magtskiftet i dansk politik. Ligesom Fogh gjorde dengang, har Socialdemokraternes formand netop indledt en turné for at møde danskerne – under overskriften ”Hvad vil jeg gøre, når jeg bliver statsminister?”

Hun vil brandes som udfordreren med tæt kontakt til befolkningen og forståelse for dens velfærds-bekymringer. Inderkredsen omkring hende håber, at Fogh begår samme fejl som Nyrup og Lykketoft i deres regeringstid. At fortabe sig i selvros om egne gode resultater, sovepillen for enhver længere siddende regering.

Helle Thorning-Schmidt har i forvejen erobret pladsen som landets næst mest synlige politiker. Kun statsministeren selv overgår hende i medierne. Så koreografien er klar. Der er dømt præsidentvalgkamp til tonerne fra den kendte melodi i ”Annie Get Your Gun”.

Men hun står meget alene – og det kan blive hendes akilleshæl, når vælgerne skal afgøre, hvem der får ministerbilerne næste gang: Socialdemokraterne har Helle, men har Helle egentlig et hold?

Det bliver sværere og sværere at finde partifæller omkring hende med bare få kilometer i benene. Senest har bundsolide Pia Gjellerup bebudet sin exit, hvad var anledningen til, at S-toppen i tirsdags lavede en større rokade. En række ganske unge – hvoraf flere først kom i Folketinget for to år siden – gør nu lynkarriere og føres frem i forreste linie.

 Den uerfarne ledelse kan prise sig lykkelig for, at Mogens Lykketoft stiller sine strategiske spidskompetencer til rådighed. Han har accepteret at være seniorkonsulent for de unge. Helles løjtnant, Henrik Sass Larsen, ved nemlig godt, at det mere end kniber med at matche det super-erfarne ministerhold, Fogh kan mønstre, når det rigtig bliver blodigt.

Sass har selv ydmygt kaldt sit første år i S-toppen for ”mesterlære for fuld offentlighed”. Men han har åbenbart ikke samtidig kunnet overkomme at komme i avisen og markere partiets politik. Den politiske ordfører kan lige akkurat selv snige sig ind på en lidet prangende 27. plads over rigets mest synlige politikere, viser en optælling i ugebrevet Mandag Morgen. Selv mindre toneangivende ministre på Foghs bagsmæk – for eksempel Helge Sander og Flemming Hansen – giver Sass baghjul i medierne.

Og hvad værre er: Først langt nede på listen kommer andre socialdemokrater dryssende – 22 af dem tilhører endda bundproppen og er blandt Folketingets 50 mest anonyme politikere.

Det mediebillede skal Socialdemokraterne nu forsøge at vende op og ned på frem til valget med aggressive ordførere, der bider ministrene i haserne: Hidtil ukendte navne som Magnus Heunicke, Kirsten Brosbøl og Mette Gjerskov med blot to års erfaring på Christiansborg skal overbevise danskerne om, at S er mere end enmands-hæren Helle Thorning-Schmidt. At der står regeringsegnet hold bag hende.